søndag 13. november 2016

Kari Smeland: Familien Kråkestup og nyset i nabohuset

Familien Kråkestup er ein familie som bur eit godt stykke utanfor resten av bygda, men likevel saknar dei ikkje selskap. Viss du står ute i hagen og kikkar inn vindauget, vil du sjå at hos denne familien skjer det noko heile tida.

Dei seks borna i familien er alle tvillingar, og forfattaren har utstyrt familien med ei rekke ulike rollefigurar. Dei to eldste gutane er til dømes diamentralt motsette; Den eine er optimist og glad i å danse. Den andre er pessimist, og sit helst og les bøker.

Forteljinga startar då dei to yngste tvillingane snik seg ut om kvelden, for å spionere på det tomme nabohuset. Det bur ingen i dette huset, og det har det ikkje gjort sidan onkel Sigurd (som også bur hos familien Kråkestup) var liten gut. Men denne kvelden ser dei ein mystisk skugge, og høyrer eit nys... Og dermed er sirkuset i gong!

Forfattaren har her skrive ei fantasirik og artig bok, med mange sprø påfunn og flotte hovudpersonar. Det er noko Astrid Lindgrensk over det heile, og historia vil appellere til born heilt ned i dei lågaste klassestega. Likevel er vel dette ei typisk 8-12-bok. Det er også eit stort pluss at boka er på nynorsk, og språket er lett og greitt å lese.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar