søndag 27. november 2016

Roald Dahl: Vemmelege vers

Ei rykande fersk omsetjing av boka "Revolting rhymes" frå 1982. Her får du mange av dei klassiske eventyra i alternative versjonar, der Gullhår ikkje vert framstilt fullt så sympatisk som ho plar, og Raudhette ordnar opp i det meste - på sin eigen måte. Og Oskepott? Ho twerkar på festen til prinsen, men gir til slutt opp draumen om å vinne hans gunst då ho oppdagar at han er ein valdeleg gnitar...

Språkleg er denne boka heilt oppdatert, med referansar til både Skam, rap-poesien, gateslang og populære uttrykk adopterte frå engelsk. Boka er på nynorsk, og det er fantastisk å sjå at skriftspråket fungerar også i ei slik laussluppen og moderne setting.

Det er ein fordel å ha kjennskap til dei originale eventyra. Ikkje fordi dei er fasiten, men for rett og slett å forstå poenga! Og personleg må eg seie at det er kjekt å lese andre versjonar av eventyra. Sjangeren har dessverre blitt litt stiv i forma etter at forteljingane vart skrivne ned, men slike bøker kan vere med og bringe dynamikken tilbake. Her er det berre å setje seg ned og nyte både galskapen, forteljegleda og det friske språket!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar